Després de molts mesos d’especulacions i cert nerviosisme, la Velada del Año V ja és aquí. Un dels esdeveniments anuals més esperats des que en 2021, el streamer Ibai Plans decidís ajuntar a diversos companys de professió per a pujar-los al ring.
El que en un principi semblava una nova estratègia per a aconseguir visualitzacions en Twitch, s’ha convertit en tot un fenomen que atreu als més joves i als interessats en l’esport. Aquest any, compta amb l’afegit d’intentar superar el rècord de l’edició on es van aconseguir connectar més de 3,8 milions de dispositius al mateix temps, aconseguint ser l’emissió més vista de la història de Twitch.
L’Estadi de La Cartoixa a Sevilla serà el lloc triat per a acollir els 7 combats 1 contra 1 que se celebraran durant l’esdeveniment. Com hem comentat anteriorment, La Velada, no és només un esdeveniment esportiu, sinó que tal és la seva repercussió que una edició més, grans artistes com Eladio Carrión o Aitana, amenitzaran el temps mort entre combats.
A què deu el seu èxit?
Es tracta d’una combinació de diversos factors: esport, música i molt espectacle.
Des de l’inici de l’organització d’aquest esdeveniment, es podia preveure que es tracta d’un format construït per a triomfar. Amb Ibai Llanos, el strearmer mundialment conegut, com a organitzador, es tractava d’una aposta segura. Només feia falta afegir una mica de música i presentar-ho com un d’aquests esdeveniments als quals ningú pot faltar.
Després de l’èxit de la primera edició han estat cada vegada més els influencers i celebrities que l’han assenyalat en el seu calendari com una data inamovible. Això suposa un reclam encara major per al públic general, ja que La Velada és un d’aquests continguts que ha fet el salt de la pantalla a la vida real. Twitch continua sent la plataforma en la qual poder gaudir de tot el contingut, no obstant això, tal és el seu èxit que també el podran gaudir uns 70.000 espectadors en el propi estadi.
L’espectacle ha acabat per guanyar-li terreny a l’esport i així és com l’esdeveniment compta amb un fotoreclam i les presentacions dels participants són a cadascú més extravagant.
L’audiència, la gran aliada de Ibai
És clar que Ibai Llanos ja s’ha convertit en tota una celebrity entre el públic més jove ja que més del 80% dels seguidors del streamer se situen entre els 18 i els 24 anys.
Segons les dades de la quarta edició de La Velada del AÑo, l’esdeveniment va aconseguir un 51,1% de quota de pantalla entre els menors de 35 anys. A més de consolidar l’èxit de Ibai i de l’esdeveniment, aquesta bona audiència suposa un filó per a les marques, ja que ajuda a impactar a un públic més jove al qual és difícil arribar amb els mitjans tradicionals.
L’èxit d’aquest esdeveniment ens mostra com els formats d’entreteniments digitals, la participació de influencers i el contingut original i diferenciador, són els que generaran un major record entre les generacions Z i Alfa, per la qual cosa marques i agències han de tenir-lo en compte a l’hora d’elaborar les seves estratègies de màrqueting i publicitat.
El paper de les marques en La Velada
Ara que ja sabem en què consisteix l’esdeveniment, el públic al qual mou i com es comporta l’audiència, és el moment de preguntar-se: quines oportunitats tenen les marques?
En un esdeveniment d’aquestes magnituds no és d’estranyar que les marques vulguin ser presents d’un mode destacat. Per a això poden aplicar diferents formats:
- Patrocini de l’esdeveniment: les marques que decideixen apostar per un patrocini, són les que compten amb una posició més privilegiada, ja que són presents des del primer moment en tota la publicitat realitzada sobre l’esdeveniment. A més, des del seu anunci, moltes d’elles, com és el cas de Grefusa, Alsa o Revolut, realitzen accions creades adhoc per a aquest esdeveniment.
- Patrocini d’algun dels participants: un altre dels modes més habituals per a ser presents és amb el suport a algun dels participants. Més enllà del que succeeix en el ring, els participants tenen una presència activa des que s’anuncia l’esdeveniment. Rodes de premsa, pòdcasts, presentacions, pesatge… per això, que una marca faci costat a un dels participants li assegura una visibilitat constant en tot el relacionat amb La Vetllada de l’Any.
- Suport a assistents per al fotoreclam: en últim lloc, els convidats també poden ser un bon filó per a una estratègia publicitària. Com ja hem comentat, La Vetllada, és un esdeveniment en el qual influencers i celebrities volen ser presents. A més, compta amb un fotoreclam en el qual posar, cosa que significa que els assistents també podran tenir uns segons “de glòria”.
Però no sols aquí es queden les activacions de marca. Els patrocinadors de l’esdeveniment o d’algun dels participants, han de presentar estratègies cridaneres, accions que vagin més enllà que el seu logo aparegui en el ring. Un bon exemple d’això és el realitzat per la marca d’hamburgueses Vici, que durant La Velada del Año IV, va decidir que el millor mode per a “lliurar la comanda” al presentador, Ibai Llanos, era en jetpack. Així que a escassos minuts que comencés un dels combats, tots els espectadors van poder veure com la famosa hamburguesa aterrava en el ring.
És clar que La Velada del Año promet ser una autèntica oportunitat perquè les marques tregui tota la seva creativitat i ofereixin accions diferents, originals i, sobretot, eficaces per a captar l’atenció del públic tant presencial com el que es troba connectat a Twitch. Ens quedarem molt pendents d’amb què ens sorprenen aquesta nova edició.